Νεολαία Γαλάτιστας

Γαλάτιστα Χαλκιδικής Τ.Κ.63073

neolaiagalatistas@gmail.com

Έθιμο της Καμήλας και Ο γάμος της Μανιώς

2013-12-30 10:41

Το έθιμο της Καμήλας αναβιώνει ακόμα μια χρονιά στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, έδρα του πρώην Δήμου Ανθεμούντα και νυν τοπική κοινότητα του Δήμου Πολυγύρου, ανήμερα των Θεοφανείων. Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων, κάτοικοι και πολυάριθμοι επισκέπτες αναμένεται να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία, όπου νέοι θα μεταφέρουν το ομοίωμα της καμήλας για να ξεκινήσει το παραδοσιακό γλέντι!
Το έθιμο αναβιώνει την ιστορία της νεαρής πανέμορφης Γαλατσιάνας, Μανιώς, που απήχθη από τους Τούρκους. Μετά την απαγωγή της, ο αγαπημένος της σκαρφίστηκε μια πρωτότυπη ιδέα και κατασκεύασε ομοίωμα καμήλας, στο εσωτερικό της οποίας μπήκε ο ίδιος και οι φίλοι του για να φτάσουν στον τούρκικο μαχαλά όπου κρατούσαν τη Μανιώ. Κερνώντας κρασί και ρακί τους Τούρκους φρουρούς με σκοπό να τους μεθύσουν, οι Γαλατσάνοι νέοι μπόρεσαν και απήγαγαν την κόρη. Έπειτα, κρυμμένοι στο εσωτερικό του ομοιώματος έφτασαν στο μαχαλά των Ελλήνων όπου την επόμενη μέρα του Αη Γιαννιού έγινε ο γάμος των δύο νέων. Το έθιμο της καμήλας είναι η αναπαραγωγή αυτής ακριβώς της αληθινής ιστορίας η οποία μένει ζωντανή παράδοση μέσα στην πάροδο του χρόνου με την συμβολή όσων συμμετέχουν σε αυτή!!

Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι Σύλλογοι αλλά και όλοι οι κάτοικοι της Γαλάτιστας σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στην αναβίωση του εθίμου του χωριού μας που θα λάβει χώρα το πρωί της 6ης Ιανουαρίου στην πλατεία της Γαλάτιστας, μετά των Αγιασμό, και το πρωί της 7ης στις 11.00 π.μ.